2012. április 14., szombat

Ízek


A gyógy- és fűszernövények, igazi jóbarátaink a konyhában.
Az hogy diétázom, nem azt jelenti, hogy íztelen, vacak kaját kell ennem. Mostanában nagyon érzékeny vagyok az illatokra, ízekre, és észreveszek olyan részleteket is egy falatnyi ételben, amit korábban nem.
Vannak fűszer kombinációk amelyek kifejezetten csodás ízkombinációt adnak.
Hoztam néhány ötletet, melyik fűszer mihez passzol. Természetesen a variációs lehetőségek végtelenek.
Bazsalikom: tésztafélék (maglisztből is lehet tésztát készíteni), paradicsomos ételek, pesto, tojás, sajt, saláta
Köménymag: húsok, zöldségek, levesek, mártogatós szószok
Fahéj: teák, levesek, szószok, bátrabbak húsokhoz is kipróbálhatják
Koriander: halak, baromfi
Chili: fűszeres ételek, csokoládés édességek
Metélőhagyma: mártások, saláták, tojás, én szeretem sós paleocsintába is
Koriander: ázsiai ételek, saláták, pesto, csirke, mártások és szószok
Szegfűszeg: sült sonka, gyümölcsös ételek, italok, ünnepi sütik, keleties szárnyas ételek
Kapor: halak, rák, tojás, mártogatós szósz
Fokhagyma: mártások, főzelékek, szószok, hús pácok, krémek
Gyömbér: tea, kínai ételek, sütik
Citromhéj: sütik, krémek, teák, gyümölcsös italok
Menta: tojás, bárány, gyümölcssaláta, jeges tea,
Mustármag: húsok, baromfi
Oregano: hal, paradicsomos ételek, mártások
Paprika: húsok, szószok
Petrezselyem: uborkás ételek, saláta, tojás, halételek köretéhez, sültekhez, leves, pörkölt
Rozmaring: sült csirke, bárány, sertés
Só, bors: a legtöbb ételhez remek (sót csak mértékkel használok)
Kakukkfű: szárnyasok, levesek, töltelékek

Érdemes kísérletezni az ízekkel!
Egy jól megválasztott fűszer kombinációval, változatossá tehetjük az ételeket, így biztosan nem válik unalmassá a diéta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése