Okosságok innen- onnan

Mi az ételintolerancia?

Ételintoleranciának nevezzük, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.).
Ételallergiája csupán az emberek néhány százalékának van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő.
Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására, kumuláltan jönnek elő. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat.
Bár az ételintolerancia hatásai nem veszélyeztetik az életet, tünetei nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.
(forrás: Foodtest )


Mi az ételallergia?

Az ételallergia gyors és akár súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre. Ételallergia esetén az immunrendszer IgE antitestjei az adott élelmiszert tévedésből „ellenségnek” tekintik és megtámadják. Ez általában azonnali reakciót vált ki, mely gyulladási faktorokat juttat a testbe.

Az ételallergia többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, mint például kiütések, asztmás lélegzés, viszketés.

Felnőtteknél a leggyakoribb ételallergiát okozó ételek a mogyoró, dió, paradió, egyéb csonthéjasok, halak, kagylók, rákok.

Gyermekeknél leggyakoribb ilyen ételek a tej, tojás, dió, mogyoró és halak.
(forrás: Foodtest )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése