2013. október 16., szerda

Ma van a kenyér világnapja

Ebből az apropóból, megosztom veletek, a mindennapi kenyerem receptjét.
Mielőtt rátérnék a kenyérre, lássuk csak, mi van a lisztkeverékemben, ami tulajdonképpen nem igazi liszt, hanem őrölt magvak egyvelege.
Paleo "lisztem"
Mérőedény, egy 1dl-es pohár, őrlő eszköz, közönséges háztartási kávédaráló.
- 1 pohár mandula
- 1 pohár hántolt, natúr napraforgómag
- 0,5 pohár szezámmag
- 1 pohár lenmag
Ezeknek a magoknak a keverékét ledarálom, és egy műanyag dobozba teszem, így mindig van készen "liszt".

A kenyér készítést, hamis kovász készítésével kezdem.
Héjastól lereszelek egy közepes almát, 20 ek vízzel fedő alatt pempő állagúra főzöm. Miután elzárom a lángot, belemorzsolok 2 dkg élesztőt és beleszórok 2 ek őrölt mandula-kókuszreszelék keveréket. Lefedve hagyom langyosra hűlni, ezalatt az idő alatt, az élesztő szépen aktiválódik.

A kenyér hozzávalói
- 12 ek lisztkeverék
- 2 db egész tojás
- 2 csapott mokkáskanál só (esetleg picit kevesebb, kanál méret függő)
- hamis kovász

A kenyér hozzávalóit összekeverem, magas falú, kisméretű szilikon formába öntöm. Tetejét megszórom hántolt napraforgó maggal.
Előmelegített sütőben, 10 percig magas hőfokon, majd lecsökkentve, további 50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm hogy megsült e.
Rácson hagyom lehűlni, majd vékony  szeletekre vágom. Hűtőszekrényben tárolom.
A kész kenyér súlya, kb 70 dkg (+/- 5 dkg), nekem ez mennyiség, négy napra elegendő.








3 megjegyzés: