2012. május 13., vasárnap

" Grízgaluska"...

...persze semmi köze sincs a búzadarához. Ma húslevest főztem, és eszembe jutott nagymamám grízgaluskája. Imádtam :) Olyan élénken él bennem gyerekkorom vasárnapi húsleves kanalazása, hogy képzeletben bármikor képes vagyok újra átélni.
Elhatároztam, csinálok paleo galuskát. Nem nagyon tudtam mi fog kisülni belőle, de belecsaptam. Az eredmény messze felülmúlta az elvárásaimat.
Hozzávalók:
- 2 ek Nature Cookta gesztenyeliszt
- 1 tk Nature Cookta lenmagliszt
- 1 ek   Nature Cookta tökmagliszt
- 1 db nagy tojás
- só
- bors
- főzővízbe pici kókuszzsír, só, és kevés citromlé

A levesbetét hozzávalóit kikevertem, és 30 percig hagytam állni. Közben vizet forraltam, tettem bele egy tk. kókuszzsírt, kevés sót, citromlevet.
A lobogó víz alatt lecsökkentettem a gázlángot, majd fél teáskanálnyi adagokban beleszaggattam a tésztát. Először lemerültek a lábas aljára, majd picit megmozgattam őket kanállal, és mint a szófogadó, rendes galuskákhoz illik, felemelkedtek a víz tetejére. A lábast félig lefedtem, és kb 5 percig főztem őket.

Naggyon finom, igazi grízgaluska élmény :)






4 megjegyzés:

  1. Szia! Hozzákotyogok, ha nem baj. Töröld, ha gondolod...
    Szóval: ezeket a liszteket nem kell főzni, szemben a gabonákkal. Inkább sütni próbáld pici libazsírban. Sokkal finomabb és nem ázik el... Tarhonya címszó alatt összeszedtem egy párat, ha van érkezésed, próbáld ki. "Grízgaluskát" még nem csináltam, csak májgaluskát (levesbetét), az nagyon jó lett...

    VálaszTörlés
  2. Szia :) Dehogy törlöm, örülök minden hozzászólásnak, fejlődési lehetőségnek...meg amúgy is :) Kifejezetten főtt tésztára vágytam, (alapvetően szeretem a tésztákat, bár mostanában már alig eszem ilyesmit) ezért úsztattam meg őket forró vízben. Máris nézem a "tarhonyákat", és köszönöm :)

    VálaszTörlés