2012. november 1., csütörtök

Domi kenyere

Mikor Domi megtudta hogy gluténérzékeny, a legnagyobb bánatot az okozta, hogy nem ehet több kenyeret és kalácsot. Eddig is sok maglisztes sütit és kenyérfélét készítettem, ette is őket nagy elégedettséggel, viszont az egy szabad választás volt. Hogy mennyire hat ez az egész pszichésen (is) az emberre, az abból is látszik, hogy most hogy már nem választhat, hanem szigorúan csak gluténmenteset ehet, előjött a frász..."éhen fogok halni".
Tegnap a DM-ben vettem egy zacskó gm napraforgókenyeret . Sejtettem, hogy egy olyan kenyérnek nevezett izé, melyhez fegyvertartási engedély megléte szükséges, tekintve hogy keménységéből adódóan emberi élet kioltására is alkalmas, nem lesz a kedvencünk. Üzenem a gyártónak, fogyassza napi rendszerességgel, legalább egy hónapon keresztül, és érteni fogja, miért vagyok ilyen "kölletlen" :)
Szegény kölök, reggelire még megevett egy szeletet ebből a hogyishívjákból, aztán a többit kidobtam. Sosem dobok ki ételt, csak ha fogyasztásra alkalmatlannak találom....hát ez az volt.
Úgy döntöttem, bepróbálkozok egy házi sütésű kenyérkével, rosszabb nem lehet mint a bolti.
Megérte! Isteni finom, ropogós héjú, szelhető, enyhén lyukacsos bélzetű kenyeret sütöttem, ízre nagyon hasonlít a már jól ismert fehér kenyérhez.
Hozzávalók:
- 50 dkg Spar Free from glutén-, és laktózmentes liszt
- 1 ek útifű maghély
- 1 ek lenmagliszt
- 1 cs szárított élesztő
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 3-4 ek folyékony kókuszzsír
- 4,5 dl melegvíz
- 1 tk ecet
- szóráshoz szezámmag
A hozzávalókból egy nagyon ragacsos, makacsul tapadó masszát gyúrtam. Kizsíroztam egy jénait, hosszas trükközéssel beleparancsoltam a tésztát, menet közben rájöttem, vizes vagy zsíros kézzel könnyebb eligazgatni az edényben. Lefedtem és huzat mentes helyen 45 percig kelesztettem. Már kelesztés közben is Isteni illata volt :) A sütőt előmelegítettem, a többszörösére duzzadt tészta tetejét éles késsel bemetszettem, és megszórtam szezámmaggal. Forró sütőben 60 percig sütöttem. Az utolsó 20 percre egy picit lejjebb csökkentettem a lángot.
A sütőből kivéve, hűtőrácsra borítottam. Meg kell várni míg teljesen kihűl, melegen nem szelhető, a lehűlés folyamatában alakul ki a kenyér végleges belső szerkezete.
A képen laktózmentes vajjal és eperlekvárral látható.


2 megjegyzés: