Az úgy volt, hogy mikrós zsömlét akartam sütni magamnak, de elbeszélgettem és véletlenül belekevertem a tojás sárgáját is. Morfondíroztam mi legyen, aztán eszembe jutott, hogy Willson oldalán láttam egy fánk receptet, gondoltam ahhoz hasonlatosan, kisüthetném zsiradékban ezt a masszát is.
Hozzávalók
- 3 ek napraforgóbél megőrölve
- 1 ek szezámmag megőrölve
- 1 kk őrölt kömény
- 1/3 kk só
- 1 db tojás
- pici víz, hogy összelehessen keverni a hozzávalókat.
Az alkatrészeket kikevertem, zacsiba töltöttem, felforrósítottam a zsiradékot. Zacsi csücskét ollóval lecsippentettem, majd megpróbáltam körökre emlékeztető izéket nyomni a serpenyőbe.
Mindkét oldalukat pirosasra sütöttem. Érdemes egyesével kiszedni, hogy ne törjenek össze, közben nem árt elhessegetni a gyerekeket, különben az utolsó produktum kiszedése után vesszük észre, a többi izé, mind eltűnt. Salátával és pestoval ettem.
2012. május 19., szombat
Magvas karikák
2012. május 17., csütörtök
Paleo túrós süti
Hozzávalók:
- 1 zacsi 20 dkg-os kókuszreszelék, fórróvízbe beáztatva
- 3 db tojás
- 1 marék mazsola
- 2 puha körte összepasszírozva
- 1 nagyon érett banán
- 3 ek xukor
- 1 ek kókuszzsír
A kókuszt leszűrtem, nem nyomkodtam ki teljesen, kicsit levesre hagytam. Hozzá kevertem a többi alkatrészt és egy kisebb szilikon formába öntöttem (kb 25x25-ös).
Előmelegített, forró sütőben kb 50 perc alatt készre sütöttem. Szépen darabolható, kihülés után édes túrós íze volt.
- 1 zacsi 20 dkg-os kókuszreszelék, fórróvízbe beáztatva
- 3 db tojás
- 1 marék mazsola
- 2 puha körte összepasszírozva
- 1 nagyon érett banán
- 3 ek xukor
- 1 ek kókuszzsír
A kókuszt leszűrtem, nem nyomkodtam ki teljesen, kicsit levesre hagytam. Hozzá kevertem a többi alkatrészt és egy kisebb szilikon formába öntöttem (kb 25x25-ös).
Előmelegített, forró sütőben kb 50 perc alatt készre sütöttem. Szépen darabolható, kihülés után édes túrós íze volt.
Sós palacsinta...
...Nature Cookta gesztenyelisztből. A tésztába beleaprítottam egy kis darab szalonnát és némi olajbogyót. Készre sütöttem, megkentem pestoval, szórtam rá salátát és feltekertem.
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 3 ek gesztenyeliszt
- 1 ek olivaolaj
- 1 tk paprikakrém
- apróra vágott szalonna, olajbogyó
- só, bors
- kenéshez pesto, vagy torma, vagy bármi egyéb :)
Annyi víz, hogy egy folyékony massza legyen belőle.
Ez a mennyiség 2 db palacsintához elég.
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 3 ek gesztenyeliszt
- 1 ek olivaolaj
- 1 tk paprikakrém
- apróra vágott szalonna, olajbogyó
- só, bors
- kenéshez pesto, vagy torma, vagy bármi egyéb :)
Annyi víz, hogy egy folyékony massza legyen belőle.
Ez a mennyiség 2 db palacsintához elég.
Címkék:
gesztenyeliszt,
Nature Cookta,
palacsinta,
pesto,
sós
2012. május 16., szerda
Makrélás gnocchi
A galuska alaperceptjét haszáltam, mennyiségeket megduplázva, és kiegészítve egy kanál pestoval.
A makrélát seprenyőben átforrósítottam, olajbogyókat feldaraboltam és kész :)
- 4 ek Nature Cookta gesztenyeliszt
- 2 tk Nature Cookta lenmagliszt
- 2 ek Nature Cookta tökmagliszt
- 2 db nagy tojás
- só
- bors
- 1 ek pesto
- főzővízbe pici kókuszzsír, só, és kevés citromlé.
- 1 olajos makréla konzerv
- 1 marék olívabogyó
A makrélát seprenyőben átforrósítottam, olajbogyókat feldaraboltam és kész :)
- 4 ek Nature Cookta gesztenyeliszt
- 2 tk Nature Cookta lenmagliszt
- 2 ek Nature Cookta tökmagliszt
- 2 db nagy tojás
- só
- bors
- 1 ek pesto
- főzővízbe pici kókuszzsír, só, és kevés citromlé.
- 1 olajos makréla konzerv
- 1 marék olívabogyó
Címkék:
galuska,
gesztenyeliszt,
gnocchi,
hal,
lenmagliszt,
makréla,
Nature Cookta,
olajbogyó,
tökmagliszt
2012. május 13., vasárnap
" Grízgaluska"...
...persze semmi köze sincs a búzadarához. Ma húslevest főztem, és eszembe jutott nagymamám grízgaluskája. Imádtam :) Olyan élénken él bennem gyerekkorom vasárnapi húsleves kanalazása, hogy képzeletben bármikor képes vagyok újra átélni.
Elhatároztam, csinálok paleo galuskát. Nem nagyon tudtam mi fog kisülni belőle, de belecsaptam. Az eredmény messze felülmúlta az elvárásaimat.
Hozzávalók:
- 2 ek Nature Cookta gesztenyeliszt
- 1 tk Nature Cookta lenmagliszt
- 1 ek Nature Cookta tökmagliszt
- 1 db nagy tojás
- só
- bors
- főzővízbe pici kókuszzsír, só, és kevés citromlé
A levesbetét hozzávalóit kikevertem, és 30 percig hagytam állni. Közben vizet forraltam, tettem bele egy tk. kókuszzsírt, kevés sót, citromlevet.
A lobogó víz alatt lecsökkentettem a gázlángot, majd fél teáskanálnyi adagokban beleszaggattam a tésztát. Először lemerültek a lábas aljára, majd picit megmozgattam őket kanállal, és mint a szófogadó, rendes galuskákhoz illik, felemelkedtek a víz tetejére. A lábast félig lefedtem, és kb 5 percig főztem őket.
Naggyon finom, igazi grízgaluska élmény :)
Elhatároztam, csinálok paleo galuskát. Nem nagyon tudtam mi fog kisülni belőle, de belecsaptam. Az eredmény messze felülmúlta az elvárásaimat.
Hozzávalók:
- 2 ek Nature Cookta gesztenyeliszt
- 1 tk Nature Cookta lenmagliszt
- 1 ek Nature Cookta tökmagliszt
- 1 db nagy tojás
- só
- bors
- főzővízbe pici kókuszzsír, só, és kevés citromlé
A levesbetét hozzávalóit kikevertem, és 30 percig hagytam állni. Közben vizet forraltam, tettem bele egy tk. kókuszzsírt, kevés sót, citromlevet.
A lobogó víz alatt lecsökkentettem a gázlángot, majd fél teáskanálnyi adagokban beleszaggattam a tésztát. Először lemerültek a lábas aljára, majd picit megmozgattam őket kanállal, és mint a szófogadó, rendes galuskákhoz illik, felemelkedtek a víz tetejére. A lábast félig lefedtem, és kb 5 percig főztem őket.
Naggyon finom, igazi grízgaluska élmény :)
Címkék:
galuska,
gesztenyeliszt,
lenmagliszt,
levesbetét,
Nature Cookta,
tojás,
tökmagliszt
2012. május 11., péntek
Macaron
Tegnap a férjem, nem átallott hazahozni a közeli cukiból egy kis zacsi gyönyörű, illatos macaront. Azért is lepaleósítottam :P
Még az sem tántorított el, hogy se habzsákom, se gyakorlatom macaroon készítés terén :)
Hozzávalók:
10 dkg mandula megőrölve
4 ek porított xukor
1 ek kakaópor
4 tojásfehérje
A tojások fehérjéből kemény habot vertem. Az őrölt mandulát összekevertem a porított xukorral, és a kakaóporral, majd óvatosan beleforgattam a habba.
A masszát zacsiba töltöttem, kicsíptem az egyik csücskét és a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe pici kb 50 Ft-os nagyságú pacákat nyomtam. Fél órát szárítottam őket a levegőn, majd előmelegített sütőben, alacsony hőfokon 14 perc alatt megsütöttem.
Sütés közben, elkészítettem a csokikrémet
1 dl sűrű, zsíros kókusztej
1 ek kókuszkrém
1 ek kakaópor
2 csapott ek xukor
5 kocka étcsoki (kb 2,5 dkg)
Minden hozzávalót csomó mentesen elkevertem, majd lassú tűzön össze melegítettem.
Betettem a hűtőbe, majd mikor már csak a krém közepe volt folyós, összekevertem az egészet, hogy kenhető állagú legyen.
A süti pacákat teljesen hagyni kell kihűlni, különben szét morzsálódnak. Egy éles, vékony pengéjű késsel, könnyen le lehet választani a papírról.
A krémmel összeragasztott sütiket, vissza tettem a hűtőbe, nem szeretik a párás meleget.
Egy éjszakát pihent.
Még az sem tántorított el, hogy se habzsákom, se gyakorlatom macaroon készítés terén :)
Hozzávalók:
10 dkg mandula megőrölve
4 ek porított xukor
1 ek kakaópor
4 tojásfehérje
A tojások fehérjéből kemény habot vertem. Az őrölt mandulát összekevertem a porított xukorral, és a kakaóporral, majd óvatosan beleforgattam a habba.
A masszát zacsiba töltöttem, kicsíptem az egyik csücskét és a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe pici kb 50 Ft-os nagyságú pacákat nyomtam. Fél órát szárítottam őket a levegőn, majd előmelegített sütőben, alacsony hőfokon 14 perc alatt megsütöttem.
Sütés közben, elkészítettem a csokikrémet
1 dl sűrű, zsíros kókusztej
1 ek kókuszkrém
1 ek kakaópor
2 csapott ek xukor
5 kocka étcsoki (kb 2,5 dkg)
Minden hozzávalót csomó mentesen elkevertem, majd lassú tűzön össze melegítettem.
Betettem a hűtőbe, majd mikor már csak a krém közepe volt folyós, összekevertem az egészet, hogy kenhető állagú legyen.
A süti pacákat teljesen hagyni kell kihűlni, különben szét morzsálódnak. Egy éles, vékony pengéjű késsel, könnyen le lehet választani a papírról.
A krémmel összeragasztott sütiket, vissza tettem a hűtőbe, nem szeretik a párás meleget.
Egy éjszakát pihent.
Gyümölcsös - "joghurt" fagyi
A gyerekeim szerint, gyümölcsjoghurt íze volt...:)
Hozzávalók
4 tojás sárga
3 ek xukor
3 ek méz (xukorral helyettesíthető, vagy elhagyható)
4 dl víz
1 púpozott evőkanál kókuszzsír
2 tk zselatin
1/2 kk fahéj
15 dkg fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs
A vízből kivettem egy keveset, amiben feloldottam a zselatint, majd félretettem.
Forró víz fölött kikevertem a tojás sárgákat a xukorral és mézzel, amikor már világos, habos lett, hozzáöntöttem a korábban már felmelegített kókuszzsíros vizet. Nem jó ha túl meleg a víz mert összerántja a tojássárgákat, inkább csak langyos legyen. Beleszórtam a fahéjat és összefőztem. A legvégén adtam hozzá a zselatinos vizet, és időnként kevergetve hagytam hűlni a krémet, majd amikor már nem volt túl meleg, betettem a hűtőbe ( nem kell megijedni, elég híg marad, de be fog sűrűsödni mire lehűl). A fagyigép jégakus tartálya ezidő alatt a fagyasztóban csücsült. Amikor már úgy gondoltam kellően hideg mindkettő, folytattam a fagyikészítést. Az alapkrémet beletettem a gépbe, hozzáadtam a fagyos gyümölcsöket, és 30 percre beállítottam. A gyerekek érkezéséig, betettem a fagyasztóba a kész fagylaltot. 12 gombóc lett belőle.
Hozzávalók
4 tojás sárga
3 ek xukor
3 ek méz (xukorral helyettesíthető, vagy elhagyható)
4 dl víz
1 púpozott evőkanál kókuszzsír
2 tk zselatin
1/2 kk fahéj
15 dkg fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs
A vízből kivettem egy keveset, amiben feloldottam a zselatint, majd félretettem.
Forró víz fölött kikevertem a tojás sárgákat a xukorral és mézzel, amikor már világos, habos lett, hozzáöntöttem a korábban már felmelegített kókuszzsíros vizet. Nem jó ha túl meleg a víz mert összerántja a tojássárgákat, inkább csak langyos legyen. Beleszórtam a fahéjat és összefőztem. A legvégén adtam hozzá a zselatinos vizet, és időnként kevergetve hagytam hűlni a krémet, majd amikor már nem volt túl meleg, betettem a hűtőbe ( nem kell megijedni, elég híg marad, de be fog sűrűsödni mire lehűl). A fagyigép jégakus tartálya ezidő alatt a fagyasztóban csücsült. Amikor már úgy gondoltam kellően hideg mindkettő, folytattam a fagyikészítést. Az alapkrémet beletettem a gépbe, hozzáadtam a fagyos gyümölcsöket, és 30 percre beállítottam. A gyerekek érkezéséig, betettem a fagyasztóba a kész fagylaltot. 12 gombóc lett belőle.
Címkék:
gyümölcsös,
joghurt,
paleo fagyi recept,
xukor
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)