A tegnap esti pizza olyan jól sikerült, hogy reggel meg kellett ismételnem :) Egy kicsit változtattam a tészán, hogy magasabb legyen a pizza alap.
Hozzávalók:
- 2,5 ek őrölt kendermag
- 2,5 ek Nature Cookta tökmagliszt
- 2,5 ek Nature Cookta lenmagliszt
- 2,5 ek őrölt szezámmag
- 2,5 ek őrölt, hántolt natúr napraforgóbél
- 3 db tojás/ el is hagyható, csak akkor kevésbé magasodik meg a tészta és egy picivel több víz szükséges hozzá
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1/2 kk só
- 1/2 kk xukor
- 1 1/2 tk pizza fűszerkeverék
- 4 ek oliva olaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 kk őrölt kömény (ez semlegesíti a szezám kesernyés ízét)
- 80 ml víz
A hozzávalókat összekevertem, a masszát szilikon formába öntöttem ( 20x25 ), előmelegített sütőben 10 percig sütöttem. Rákentem a paradicsom szószt, rétegezve kerültek rá cukkini és paradicsom szeletek, só, bors, majd legvégül a tetejére reszelt sajt. További 15-20 percig sütöttem.
2012. szeptember 9., vasárnap
2012. szeptember 8., szombat
Pizza
Vágytam egy pizzára, de nem arra a nehéz élesztősre, hanem egy igazán könnyű, paleo pizzára.
Először elkészítettem a pizza alapot:
2,5 evőkanál lenmagliszt
2,5 ek Nature Cookta tökmagliszt (a kedvencem)
2,5 ek őrölt kendermag
3 db tojás
2 ek olivaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 kk szódabikarbóna
1/2 kk só
1/2 kk xukor
1 tk pizza fűszerkeverék
0,5 dl víz
A masszát 20x25-ös szilikon tepsibe öntöttem, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütöttem.
Míg sült, elkészítettem a feltétet.
Szósz:
1 kicsi sűrített paradicsom konzervet kikevertem pici sóval, borssal, xukorral, zúzott fokhagymával, oregánóval.
Feltét:
10 dkg füstölt tarja felaprítva
2 db nagyobb édeskés paradicsom felszeletelve
2 db tojás
10 dkg reszelt kemény sajt
A tésztát megkentem szósszal, rápakoltam a husit, paradicsom szeleteket, majd ráütöttem két egész tojást és megszórtam sajttal, majd finoman borsoztam, sóztam és készre sütöttem.
Nagyon nagyon finom lett, pedig nem szeretem a lenmagliszt ízét, itt viszont sikerült elég karakteresre fűszerezni ahhoz, hogy semlegesítse az ízét.
Először elkészítettem a pizza alapot:
2,5 evőkanál lenmagliszt
2,5 ek Nature Cookta tökmagliszt (a kedvencem)
2,5 ek őrölt kendermag
3 db tojás
2 ek olivaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 kk szódabikarbóna
1/2 kk só
1/2 kk xukor
1 tk pizza fűszerkeverék
0,5 dl víz
A masszát 20x25-ös szilikon tepsibe öntöttem, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütöttem.
Míg sült, elkészítettem a feltétet.
Szósz:
1 kicsi sűrített paradicsom konzervet kikevertem pici sóval, borssal, xukorral, zúzott fokhagymával, oregánóval.
Feltét:
10 dkg füstölt tarja felaprítva
2 db nagyobb édeskés paradicsom felszeletelve
2 db tojás
10 dkg reszelt kemény sajt
A tésztát megkentem szósszal, rápakoltam a husit, paradicsom szeleteket, majd ráütöttem két egész tojást és megszórtam sajttal, majd finoman borsoztam, sóztam és készre sütöttem.
Nagyon nagyon finom lett, pedig nem szeretem a lenmagliszt ízét, itt viszont sikerült elég karakteresre fűszerezni ahhoz, hogy semlegesítse az ízét.
Beszerző körút
Ma Szegeden jártunk, és betértünk a Biocity bioboltba. Nagyon kellemes hangulatú, jól átlátható, világos üzlet, bőséges áru választékkal. Ottlétünk alatt többen is megfordultak az üzletben, nem is csoda, a kiszolgálás csillagos ötös, az árak pedig általánosságban véve nagyon barátiak. Több mindent is vásároltunk, sőt megbízást is teljesítettem. Igaz hogy csak alapanyagokért mentünk, a pultnál mégis flörtölni kezdtem egy csomag szilvás linzerrel....nem is így volt, ő kezdte. Elfojthatatlan kényszert éreztem rá hogy megvegyem, habár horror ára volt....megérte. Egy igazi ízorgia élményt adott. A sütit az Élet Konyha varázsolja, minden süteményük sületlen, a nyers étel kategóriában az eddig kóstolt legjobb.
Az üzletben két bűbájos hölgy fogadta és szolgálta ki a vevőket, s a kedves kiszolgáláson túl, egy kávéval is megvendégeltek.
Jó szívvel ajánlom ezt a helyet, én is visszatérek még :)
Az üzletben két bűbájos hölgy fogadta és szolgálta ki a vevőket, s a kedves kiszolgáláson túl, egy kávéval is megvendégeltek.
Jó szívvel ajánlom ezt a helyet, én is visszatérek még :)
A mandulatejjel megjártam, nem olvastam el az apróbetűs részt, sajnos cukrozott és szójalecitin van benne :( Így jár az, aki nem tud olvasni.
2012. szeptember 6., csütörtök
Őszi akciók
A Biobolt.e-tár őszi akcióit ajánlom figyelmetekbe, a teljesség igénye nélkül. Látogassatok el a weboldalukra és böngésszétek át az akciós termékeket (is), most sokat spórolhattok. Tudtátok hogy a szállításiköltséget 600 Ft-ra csökkentették?
Xukor Zéró
Trendavit Kókuszzsír
Naturganik Szőlőmagolaj
Xukor Zéró
Trendavit Kókuszzsír
Naturganik Szőlőmagolaj
Beugratós rakottas
Bár a képen padlizsán szerepel, cukkinivel készítettem el, mert a töltelék nem fért volna bele egy picurka padlizsánba.
Töltelék hozzávalói:
- 1 nagy cukkini
- néhány kemény főttojás
- apróra vágott paprika, itt kápia és fehér csemege
- egy sonkahagyma
- némi laskagomba
- sonka -egy maréknyi reszelt keménysajt
- fűszerek, itt só bors, vegamix
A hozzávalókkal megtöltöttem az előzőleg kivájt cukkiniket, sütőben pirosra sütöttem.
Töltelék hozzávalói:
- 1 nagy cukkini
- néhány kemény főttojás
- apróra vágott paprika, itt kápia és fehér csemege
- egy sonkahagyma
- némi laskagomba
- sonka -egy maréknyi reszelt keménysajt
- fűszerek, itt só bors, vegamix
A hozzávalókkal megtöltöttem az előzőleg kivájt cukkiniket, sütőben pirosra sütöttem.
2012. szeptember 5., szerda
Tökmag ropogós
Elképesztően jó áron sikerült vennem egy csomag Paleo-jó tökmaglisztet. Duplán örültem, mikor megláttam a csomagolás hátoldalán egy tökmag ropogós receptet. Naná hogy azonnal ki kellett próbálnom.
A csomagoláson olvasható recept:
-3 db tojás
-1 kk só
-1 kk őrölt fűszerpaprika
-1 gerezd áttört fokhagyma
-10 dkg Paleo-jó liszt
25x30- as tepsi
sütőpapír
kenéshez zsír vagy Olajessimo
A sütőt előmelegítjük 170 fokra
A hozzávalókat alaposan kikeverjük és egy kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen elsímítjuk.
Vékony pengéjű késsel, előre megrajzoljuk a kekszek vonalát, így ha kisül, könnyen tudjuk széttördelni.
Először 15 percig sütjük 170 fokon, majd lecsökkentjük a hőfokot 160-ra, és további 20 percig sütjük.
Akkor jó, ha már teljesen szikkadt és ropogós. Rácson kihűtjük, a vonalak mentén eltördeljük és légmentesen záró dobozba tesszük.
Én nem használtam sütőpapírt, és a hőfokot sem tudtam megállapítani, az én régi sütőm ilyet nem tud. Mérsékelt lángon, majd teljesen lecsökkentve sütöttem/szárítottam 35 percig.
Eszméletlen jó ízű ropogtatni való.
A csomagoláson olvasható recept:
-3 db tojás
-1 kk só
-1 kk őrölt fűszerpaprika
-1 gerezd áttört fokhagyma
-10 dkg Paleo-jó liszt
25x30- as tepsi
sütőpapír
kenéshez zsír vagy Olajessimo
A sütőt előmelegítjük 170 fokra
A hozzávalókat alaposan kikeverjük és egy kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen elsímítjuk.
Vékony pengéjű késsel, előre megrajzoljuk a kekszek vonalát, így ha kisül, könnyen tudjuk széttördelni.
Először 15 percig sütjük 170 fokon, majd lecsökkentjük a hőfokot 160-ra, és további 20 percig sütjük.
Akkor jó, ha már teljesen szikkadt és ropogós. Rácson kihűtjük, a vonalak mentén eltördeljük és légmentesen záró dobozba tesszük.
Én nem használtam sütőpapírt, és a hőfokot sem tudtam megállapítani, az én régi sütőm ilyet nem tud. Mérsékelt lángon, majd teljesen lecsökkentve sütöttem/szárítottam 35 percig.
Eszméletlen jó ízű ropogtatni való.
Egyszerű ebéd ötlet
Sült csirkecomb, paszternákkal.
Bár a paszternák levele is alkalmas felhasználásra, én csak a gyökér részt szoktam sütni, főzni.
Az ételeknek enyhe édeskés ízt ad, egy húslevest flottul el lehet szúrni vele :D
Leginkább a krumpli helyettesítésére használom.
Vékonyan meghámozom, hasábokra vagy karikára szelem, pálmazsírban kisütöm. Ha kész, pici sót és pirospaprikát szórok rá.
Címkék:
csirke,
ebéd,
egyszerű,
paszternák,
sült
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)